Mediyoga 2024/09

Så var det höstuppstart för föreningen Aurora. En höstvarm och krispig septemberonsdag samlades vi åter för föredrag, umgänge, diskussioner och erfarenhetsutbyte! 

Precis som vanligt inledde vår ordförande Eva Kernell Sandberg kvällen, hälsade oss alla, var och en varmt välkomna till vår höstuppstart och Auroras sammankomster hösten 2024.

Den vackra Johannessalen hade denna kväll hade en annorlunda sittning. Stolarna var formade i en ring mitt på golvet. Allt detta för att introducera och praktisera kvällens tema, MediYoga. Medicinsk yoga är en mjuk och terapeutisk yogaform som är skapad för vården, för att träna medveten närvaro. En lugn och nästan magisk atmosfär infann sig i Johannesalen när omkring femtio kvinnor prövade på denna yogaform. Kvällen inramades i Johannessalen av diktläsning och ljuvliga toner från orgeln. Mona Billermark framförde på orgeln musik ur Don Giovanni av W.A. Mozart samt Largo av G.F Händel. Diktläsning av Stina Söderlund som mirakulöst hade funnit en dikt, i en kavajficka, som hon för ett antal år sedan hade klippt ut från ” Corren”, ” En ton av Jörgen Silverstig”, fick vi lyssna till.

Vi gästades denna kväll av Fysioterapeut och Mediyoga lärare Jonna Kjellgren som berättade att Mediyoga är den enda yogaformen i Sverige som man använder i forskning och den har visat sig att hjälpa mot stress, ångest, ryggont, hjärtsvikt och kroniska sjukdomar. Hon betonade också att alla kan utföra Mediyoga oavsett besvär, eftersom man utgår från egen förmåga, alla rörelser kan utföras på en stol eller på en matta liggandes på golvet. Jonna poängterade vikten av andningen och andningens effekter. När vi samlades till kaffet fanns möjligheter att ställa frågor till Jonna. Intresse för yoga som form och vad den kan tillföra mig som människa i vardagslivet var engagerat och stort.

Alldeles som vanligt fanns Aurora Boys på plats, TACK alla Boys för att ni helhjärtat finns där!

Text: Annette Sverker
Bild: Ammie Malmgren