Gustaf Lönnberg – stridsflygare från Östergötland 2016/01

aurora

Onsdag 20 januari 2016
Gustaf Lönnberg: svensk stridsflygare från Östergötland

Tänk vad man kan ha i sitt släktträd om man utforskar det. Som Folke Vernersson, tidigare universitetslektor i samhällskunskap och docent i pedagogik vid Linköpings Universitet, som i sin mammas kusin hittar en av Sveriges första stridsflygare. En både tjusig och modig karl, född  år 1911 i banvaktsstugan i Efsinge utanför Kisa och med ett brinnande intresse för allt som människan lyckades få upp i luften.

Han utbildade sig först som både civil och militär pilot i Sverige, för att sedan fortsätta sin flygutbildning i Storbritannien. Där utmärkte han sig för sin skicklighet som flygare och sitt förträffliga uppträdande och han värvades till Royal Air Force, RAF, och deltog bl.a. som nattjaktpilot i kriget mot Nazityskland. Detta var alltså under brinnande krig, det förskräckliga andra världskriget.

Uppdragen blev allt mer avancerade och riskablare. Tonvis av bomber och ammunition fick han upp i luften i sina flygplan, trots att det borde ha varit omöjligt. Under en torpedattack mot en tysk-italiensk konvoj träffades hans flygplan av luftvärnseld, och han tvingades nödlanda i ett sädesfält på Sicilien, men han klarade sig som genom ett under. Efter olika fångläger i Italien lyckades han fly över bergen till Schweiz och kom tillbaka till England 1944. Där tilldelades han The Most Ecellent Order of the British Empire.

Gustaf Lönnbergs tillvaro som stridspilot under kriget är som den mest spännande krigsroman. Hans historier har berättats i Folke Vernerssons släkt sedan dess. Att överleva 5000 flygtimmar i alla möjliga och omöjliga typer av flygande maskiner i brinnande krig är inte bara en bedrift. Det måste också anses vara en vansinnig tur.

Det som till sist tog Gustaf Lönnbergs liv var inte någon flygkrasch, utan hans kära pipa. Pipan som han alltid hade i sin hand och som orsakade den lungcancer som ändade äventyrarens liv. Då var året 1980 och Gustaf hade återvänt hem till Kisa efter många år, inte bara som flygkapten utan även  som sjökapten bl.a. på Vaxholmsbåtarna i Stockholms skärgård.

Innan hans tredje och sista hustru dog, 91 år gammal, sa hon: ”Glöm inte att också berätta om vilken fin och underbar man Gustaf var.”

IMG_6488
Folke Vernersson, kusinbarn till den våghalsige flygaren, har forskat mycket om sin släktings bravader för att kunna skriva sin bok – Gustaf Lönnberg.

IMG_3017
Om inte om hade varit och om tekniken varit oss nådig, skulle Anna-Karin Cardell, webbansvarig för Auroras nya hemsida, visat hemsidan på storskärm för sina medsystrar i Aurora.

IMG_3014
”Vilken god mat!”, det vara alla överens om. Rökt hjortfilé till förrätt och halstrad lax med smörslungad potatis, härligt tillagade grönsaker och en förträfflig sås till varmrätt. Kaffet med chokladbit till pratat efteråt satt också väldigt bra. Tack kära Boys för er omsorg.

Text och bild: Anna-Karin Cardell

Tillbaka